Dve tretiny skladových priestorov sa nachádzajú na západnom Slovensku

15.03.2013 Bratislava

Bratislava 15. marca (TASR) - Najvýznamnejším regiónom z pohľadu industriálnych priestorov je v rámci SR západné Slovensko.

Len v Bratislave a okolí sa nachádza približne 775.600 m2 čo predstavuje 67 % z celkovej rozlohy industriálnych priestorov na Slovensku. "Najsilnejšou lokalitou je Senec, kde v súčasnosti stojí 352.000 m2 skladov," uviedol pre TASR Igor Šnirc z oddelenia prenájmu priemyselných nehnuteľností konzultantskej spoločnosti Jones Lang LaSalle (JLL).

V minulom roku pribudlo na slovenský trh 78.800 m2 nových skladových priestorov. Z toho v 1. štvrťroku sa odovzdala hala v Lozorne o veľkosti 26.300 m2 a v 3. štvrťroku bolo dokončených 52.500 m2 skladov v Senci a v Košiciach. Zo všetkých skladových priestorov dokončených vlani boli takmer dve tretiny postavené špekulatívnym spôsobom, teda nie pre vopred známeho nájomcu. "Podiel výstavby špekulatívnych projektov v roku 2013 bude rozhodne menší, predovšetkým z dôvodu vyššej miery neobsadenosti," upozornil Šnirc.

Miera neobsadenosti sa počas minulého roka pohybovala v rozmedzí od 5,2 do 7,8 %. Pritom k najvýznamnejším zmenám došlo v 3. štvrťroku, kedy sa podiel neprenajatých industriálnych priestorov dostal zo 4,87 % na najvyššiu úroveň minulého roku 7,8 %. Podľa Šnirca bolo dôvodom najmä dokončenie výstavby niekoľkých projektov a s tým súvisiace uvedenie nových neobsadených priestorov na trh.

Ceny prenájmu priemyselných priestorov boli vlani na Slovensku relatívne stabilné. K miernemu poklesu došlo v druhej polovici roku, a to najmä z dôvodu zvýšenia miery neobsadenosti. To bolo spôsobené prílevom nových priestorov na trh. "Na rok 2013 neočakávame výrazné zmeny v cenách," dodal Šnirc.
 

Vyberte región